Fokus for mange små og mellemstore virksomheder er lige nu CO2-udledning, men nu kan I også dokumentere den sociale bæredygtighed – det er der også en konkurrencefordel i. Både overfor jeres kunder og i arbejdet med at tiltrække arbejdskraft.
Allerede nu stiller offentlige bygherrer krav til deres underleverandører om fx 10 % social beskæftigelse i projekter, fortæller projektchef i GROW, Benny Christensen.
Den tredobbelte bundlinje
Give Steel arbejder aktivt med den tredobbelte bundlinje; økonomiske resultater, miljø og bæredygtighed og social bæredygtighed. Virksomheden har stiftet nonprofit-tiltaget GROW for at inspirere andre til at komme i gang med at tage socialt ansvar. For at hjælpe med at dokumentere værdien af virksomhedernes sociale indsats har GROW udviklet ’Den Sociale Bæredygtighedsberegner’, som kvit og frit stilles til rådighed for andre virksomheder.
Vi startede GROW for at sætte fokus på social bæredygtighed. Når vi som virksomheder blot gør det, som vi plejer, så sker der også det samme. Vi har i mange år set en masse snak fra politisk hold, men ikke ret mange resultater i arbejdet med at hjælpe de mange unge, som af forskellige årsager ikke er i gang med arbejde eller uddannelse. ’Den Sociale Bæredygtighedsberegner’ er vores bud på at udstyre virksomhederne med konkret dokumentation for, at deres indsats skaber værdi og gør en forskel på samfundsniveau”, fortæller Torben Larsen, CEO og ejer af Give Steel.
Udvid rekrutteringspuljen og gør en forskel for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet
Give Steel har siden sin start for 20 år siden haft et fokus på mennesker og bidraget til, at mennesker, der har det svært, kan komme i beskæftigelse. Med 600+ medarbejdere er der plads til mange jobkonstellationer, så virksomheden kan skræddersy jobs, der matcher den enkeltes evner og behov.
Den tilgang kan tjene som inspiration for andre, mener Benny Christensen:
”Der er så meget god arbejdskraft derude, også selvom de ikke kan arbejde 37 timer om ugen. Vi er nødt til at indrette vores arbejdspladser, så alle kan være der – også selvom de ikke passer ind i den faste struktur, man traditionelt har. Vi skal skabe noget, der passer til menneskene fremfor at presse dem ned i de eksisterende strukturer.”
Hos Give Steel er der den type arbejdspladser overalt i virksomheden – i produktionen, på lageret, i transport, i reservedelsafdelingen, på kontoret, i marketingafdelingen og i kantinen, og stillingerne er nemme at besætte, fortæller Torben Larsen.
”Vi ser fremad, ikke tilbage. Derfor fylder diagnoser, psykisk sygdom, handicap, tidligere misbrug og kriminalitet ikke meget hos os, hvis bare man har en tilpas god indstilling,” forklarer han.
Hos Give Steel oplever de dagligt, at arbejdet med ’det skæve arbejdsmarked’ medfører uopfordrede personlige henvendelser om jobs fra mennesker, ’der har hørt, at det her er et godt sted at arbejde.’
Men det hele er vel ikke lutter idyl? Hvad er udfordringerne?
”Udfordringerne kommer i hvert fald ikke fra kollegerne! Tværtimod er der en stolthed over det ansvar, vi tager i virksomheden. Det er en naturlig ting for medarbejderne, da det har været en del af Give Steels DNA siden starten for 20 år siden,” siger Torben Larsen.
Det er som regel det offentliges regler og strukturer, der spænder ben for arbejdet. Derfor har Give Steel valgt at ansætte medarbejderne på sin egen måde uden offentligt tilskud. Medarbejderne bliver ansat i virksomhedens anspirantordning, hvor de har tid til at fejle, finde deres egne ben i det og forhåbentlig blive modnet til med tiden at tage en uddannelse.
”Alle mennesker har brug for at være en del af et arbejdsfællesskab. Det kan endda aflæses på sundheden. Og virksomhederne har en forpligtelse til at bidrage til at få mennesker i beskæftigelse – også dem, der ikke kan levere standardydelsen på 37 timer om ugen. Dem, der har evnen, har også pligten,” mener Torben Larsen.
Her kan vi tale om moral og etik – og det gør Torben Larsen – men han taler også om bundlinje. For det er ikke lutter filantropi. Der er også forretning i at få mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse. Både for virksomhederne og for samfundet.
Give Steels CEO Torben Larsen og projektchef for GROW Benny Christensen er stålsatte i deres tro på, at det er virksomhederne, der skal gå forrest i arbejdet med at udvide arbejdsstyrken. Virksomhederne skal tage ansvar for det og tage forpligtelsen på sig. Og selvfølgelig skal det være rentabelt.
Hvordan kommer I med på vognen, og hvordan sætter I tal på den sociale indsats?
Vil du også i gang med social bæredygtighed? Med at udvide rekrutteringspuljen og med at tiltrække flere medarbejdere? Og ovenikøbet få dokumentation til din ESG-rapportering?
Med ’Den Sociale Bæredygtighedsberegner’ får du tal på økonomien i jeres sociale tiltag i virksomheden. Give Steel og GROW har skabt en regnemulighed for den sociale bundlinje, der er transparent, præcis og dybdegående. Den er baseret på offentligt kendte tal og gennemsnit og valideret af Deloitte.
”Vi ønskede at dokumentere, at der er økonomi i vores arbejde med social bæredygtighed. Med beregneren kan du vise medarbejderne, at jeres arbejde og tilgang giver værdi, ligesom du kan vise omverdenen, at der er en samfundsmæssig gevinst – og du kan tage tallene med til bestyrelsesmødet og vise, at det giver mening,” siger Torben Larsen.
Interessen for bæredygtighedsberegneren er stor, både blandt virksomheder, erhvervsnetværk, kommuner og jobcentre. Den nuværende version af beregneren giver muligheden for at regne den sociale bundlinje ud for projekter og på virksomhedsniveau.
GROW er for virksomheder, der tager socialt ansvar
Vil du udregne den sociale bundlinje, gøre en forskel i menneskers liv og øge arbejdsstyrken i Danmark? GROW vil gøre det synligt, præcis hvor meget du som virksomhed hjælper mennesker, og ikke mindst hvilken værdi det har for samfundet. Du kan dokumentere jeres sociale indsats til virksomhedens ESG-regnskab.
Fortroppen – netværket for kommunikation om ESG
Mød både projektchef Benny Christensen, GROW og CEO Torben Larsen, Give Steel, til Fortroppen kickoff den 18. juni.
Helle Husum
Seniorkonsulent, kommunikationsrådgiver